Mantar hastaligina küçük bir mantar neden olur. Baslica sekilleri, Ringworm denilen ve bas ve vücut derisinde görulen mantar hastaligi ile atlet ayagi olarak bilinen mantar hastaligidir.
Bas ve Vücut Mantari : Bas ve vücut derisinde meydana gelen mantar hastaligidir. Bulasicidir. Kafa derisinde (çocuklarda) ve vücudun baska yerlerinde görülebilir. Mantar hastaligi, kafa derisinde küçük, yuvarlak, pul pul ve kirmizi olarak da görülebilen bir leke halinde baslar. Leke giderek büyür, buradaki saçlar zayiflar ve kirilip dökülerek kel bir yer birakir. Bu, bir veya birkaç yerde olabilir.
Vücudun baska kisimlarinda ise, bu hastalik, genellikle kisa bir süre sonra pul pul ve kirmizi bir durum alan yuvarlak veya oval bir leke olarak baslar. Daha sonra lekenin ortasi, etrafinda yüzük seklinde bir yara birakarak iyilesir. Hastalik, hastalikli bir kisinin hastalikli yerine dokunmakla bulasabilir. Hasta birinin havlu ve saç firçasi gibi özel esyalarini kullanmakla da geçebilir.
Mantar hastaligini, çok kez ayni evde oturanlar, birbirlerinden ya da kedi köpek, kobay gibi hayvanlardan kaparlar. En sik ergenlik çagi öncesi çocuklarda görülür. Mantar hastaligi tedavi edilmezse aylar veya yillarca devam edebilir.
Mantar hastaliginda önlemler: Hastaligin yayilmasinin engellenmesinde temizlik son derece önemlidir. hastaligi kapmissaniz, basinizin derisini hirpalamadan, her gün, dayanabileceginiz kadar sicak su ile basinizi yikayin. Evdekilerden ayri bir havlu kullanin. Tek basiniza yatin ve baska hiç kimsenin saç firçanizi, taraginizi ve havlunuzu kullanmasina izin vermeyin. Yatak çarsaflarinizi, yastik kiliflarinizi ve havlularinizi haftada en az iki kez sicak su ile yikayip, güneste kurutun.
Evdeki herkesin de kendi saç firçasi, tarak ve havlusu olmali ve onlar da sik sik baslarini yikamalidirlar. Kedi ve köpeklerin tüylerini düzenli olarak kontrol etmek iyi olur. Eger mantar hastaligi belirtisi varsa veterinere müracaat edin. Tüyleri güve yemis gibi, yer yer dökülmüs bir kedi yavrusunda hemen hemen kesinlikle mantar vardir ve çocuklardan uzak tutulmalidir.
Okuldan Alikoyma: Uygun tedavi baslayana kadar çocuklar okuldan uzak tutulmalidir.
AYAK MANTAR Tedavi Yöntemleri
Ayak mantar hastaligini hafif geçirenlerde, ayak parmak aralarinda, çogu kez çatlaklarin da olustugu beyazimsi bir deri görülür. Siddetli geçirenlerde, ufak su toplamis kabarciklar, derisi siyrilmis kisimlar ve pul pul olmus yerler görülebilir. Mantar hastaliginin bu sekli, genelde genç yetiskinlerde ve ayaklari çok terleyenlerde görülür. Ayak mantar hastaligi, hastalikli kisiden baskalarina, banyodaki halilardan ve islak dösemelerden veya yüzme havuzlarinin soyunma odalarindan geçer. Sicak havalarda daha yaygindir.
Önlemler: Ayak parmaklarinin aralarini özenle kurulayiniz. Özellikle yüzme mevsiminde ayaklariniza mantara karsi ilaçli pudra dökünüz. Sandal ayakkabi giyerseniz, ayaklarinizin mantar hastaligina egilimi azalir.
Saç Mantarı Tedavi Yöntemleri
Saçlı deride kepeklenme kaşıntı ve dökülmesi olan hastalar iyi sorgulanmalıdır hastalığın durumuna göre çeşitli tetkikler yapılmalı patolif durum ortadan kaldırılmalıdır. Bunun dışında tedavide genelde lokal iritonlar lokal korti kosteroidler intralezyonel ve diğer tedavi yöntemleri ile iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Tedavinin geç kaldığı taktirde dönüşümü olmayan kellikler ve skarlar oluşabilir.
Kafa derimizde görülebilen mantar hastalığı saçlarımız için tehlikelidir, sonucu kelliğe kadar giden mantar hastalığından korunmak veya tedavi etmek için birkaç ipucu.
Mantar genel olarak ayaklarda türeyen bir hastalık olarak bilinir ancak kafa derisinde de görülebilir ve kellik ile sonuçlanabilen mantar hastalığı, saçlarımız için çok tehlikelidir.
Neden oluşur peki mantar hastalığı? Kafa derimizde mantar olmaması için neye dikkat etmemiz gerekir? Öncelikle nasıl ayakta ortak kullanılan terlikten bulaşıyorsa mantar, kafa derisinde de ortak kullanılan tarak, fırça ve kesim aletlerinden mantar bulaşabilir. Bu sebeple dikkatli olmamız, mümkünse başkasının tarağını, fırçasını kullanmamaya özen göstermemiz lazım.
Tedavisi için önce deriyi kükürt merhemi ile ovmamız gerekiyor. Ovduktan sonra temizleyici merhem uygulamak, biklorit sabunu ile deriyi güzelce yıkamamız gerekiyor. Biklorit sabunu ile yıkama işlemi yerine, tendürdiyot ile saçları boyamakta faydalı olacaktır.
Ayrıca bunları uygulamadan önce bir hekime de danışmanızı öneriyoruz. Belki derinizde mantar sandığınız şey başka bir rahatsızlıktır, ya da belki bu saydığımız maddelere karşı derinizin bir alerjisi vardır.
Vücut Mantarı Tedavi Yöntemleri
Direk mantar bölgesi üzerine sürülen kremler, losyonlar, spreyler veya ağızdan alınan mantar ilaçları ile tedavi edilir. Tırnaklarda ise tırnak yatağı tamamen bozulmuşsa, tırnak çekimi yapılır.
Tedavi geciktiğinde hastanın karşılaşacağı sorunlar
Mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapar. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olur. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalığı görülebilir.
Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak mantar enfeksiyonu kendiliğinden iyileşmez. Doktorunuz tarafından önerilen ilaç tedavisi ve önerilere uymak gerekir.
Mantar enfeksiyonunda doktorunuz tarafından önerilen ilaç, hastalığa neden olan mantarın yaşadığı ve geliştiği yere tırnak yatağına yaklaşır ve enfeksiyonu ortadan kaldırır. Bu şekilde doktorunuz tarafından önerilen doz ve sürede kullanacağınız ilaç ile tedaviniz gerçekleşir.
Pintapointe laser tekniği ile ilaçlardan görülen faydanın yanında yapılan laser ile tırnak yatağından mantar enfeksiyonu eredike edilir.
Tırnak Mantarı Tedavi Yöntemleri
Doktorunuz, mantar enfeksiyonunuz için ağızdan alabileceğiniz ilaç yazabilir.
Ayak tırnak mantarında tedavi yaklaşık 3 ay sürer.
El tırnak mantarında tedavi yaklaşık 2 ay sürer.
Tırnağa uygulanan laser ile tedavide yeni bir yöntemdir.
Ayrıca çorap ve ayakkabılarınızın içine uygulanan çeşitli spreyler ile korunma sağlanır.
Hangi tedavinin sizin için uygun olduğunu öğrenmek için lütfen doktorunuza başvurunuz.
Diger bölgeler: Mantar hastaligi, vücudun baska yerlerinde de olabilir. Genellikle erkeklerde kasik çevresi, kadinlarda ise meme altlari gibi devamli temas halindeki deri yüzeylerini etkiler. Buralardaki mantar hastaligi, ciltte islakliga ve siddetli kasintiya neden olur.
Kirmizi, kabarmis kisimlarla akintili islak yerler görülebilir. Mantar hastaligi çok terleyen insanlarda olur. Fazla yikanma ve giysilerin cilde sürtünmesi, özellikle de fazla dar iç çamasiri durumu kötülestirebilir. Kasiklardaki mantar hastaligi, dar blucin veya naylon iç çamasirlari giymekle daha da kötülesebilir.