{ "title": "Rahimde Mantar", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/rahimde-mantar.jpg", "date": "20.01.2024 18:21:21", "author": "Şimşek", "article": [ { "article": "
Rahimde mantar; rahim içinde candida olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu enfeksiyonlardır. Rahimde candida olarak adlandırılan mantarın birçok faktörden dolayı çoğalması ile rahim ve çevresinde oluşan kaşınma ve bulaşıcı bir özellik taşıyan enfeksiyon türüdür.

Rahim Mantarı Neden Oluşur?

Rahimde mantar oluşumu için, birçok faktör sıralanabilir. Bağışıklık sistemini sarsan hastalıklar, birtakım ilaçların kullanımı rahimde mantar oluşumu için etkili faktörler arasında yer almaktadır. Yine gebelik döneminde yaşanan hormonal değişim rahim mantarının artmasına neden olabilir.

Rahimde Mantara Neden Olan Faktörler

Gebelik: Genellikle gebeliğin 2. Yarısından sonra bağışıklık sistemi büyük ölçüde zayıflar ve bu nedenle mantar oluşumun açığa çıkabilir. Yine gebelik süresince glikojen olarak adlandırılan maddenin artış göstermesi mantar enfeksiyonu için zemin hazırlayabilir.

Şeker Hastalığı: Kanda şeker düzeyinin artması ya da düzensiz seyretmesi ile idrar ve vajinal salgılarda şeker oranının artmasına yol açar. Bu olasılıklarda mantarın açığa çıkma ihtimali artar.

Antibiyotik Kullanımı: Kullanılan güçlü antibiyotikler vajinal bölgenin pH düzeyini bozarak mantar enfeksiyonunun açığa çıkmasına yol açabilir.

İlaç Kullanımı: Özellikle progesteron ve östrojen hormonu içeren birtakım ilaçlar rahimde mantar oluşmasına neden olabilir.

Bağışıklık Sisteminin Güçsüzleşmesi: Bağışıklık sisteminde yaşanan güçsüzlük rahimde mantar oluşumuna yol açan bir faktördür.

Rahimde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Rahimde oluşan mantar enfeksiyonunda en önemli şikâyet kaşıntı ve yanma hissidir. Ayrıca cinsel organda acı, akıntı ve tahriş oluşabilir. Hasar oluşan bölge cinsel münasebet anında fazlaca ağrıya neden olabileceği gibi kanama da oluşabilir. Ayrıca süt kesiğini anımsatan akıntı vardır. Ancak bu akıntının kokusu kötü değildir. Şayet oluşan akıntının kokusu kötü ise mantar enfeksiyonu ile gelişen başka bir enfeksiyon türünden şüphelenilmelidir.

Rahimde Mantar Oluşumundan Nasıl Korunmak Gerekir?
Rahimde Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahimde oluşan mantar enfeksiyonunu tedavi edebilmek için öncelikle mantarın oluşma sebebi tespit edilerek tedavi edilmelidir. Doktor kontrolü altında tedavisi uygulanan mantar enfeksiyonunun tekrarlama olasılığı düşüktür. Ancak gerekli müdahaleye rağmen enfeksiyon tekrarlıyor ise şeker hastalığının habercisi olabilir.

Rahimde oluşan mantar enfeksiyonunun tedavisi için lokal ve sistemik ilaçlar tavsiye edilir. Fitil, krem ya da ağız yolu ile alınan antifungal ilaçlar önerilen doz ve sürede kullanılmaya özen gösterilmelidir.
" } ] }