{ "title": "Mantar Enfeksiyonu", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/mantar-enfeksiyonu.jpg", "date": "19.01.2024 10:09:18", "author": "Temizer", "article": [ { "article": "
Mantar Enfeksiyonu, Mantarlar özellikle küf, mildiyu ve maya dahil olmak üzere parazitli bitki türlerindendir. Derinin fungal enfeksiyonu genelde ringworm ya da tinea adında bilinmektedir. Mikroskobik dermatofitler adındaki, mantarların bulunduğu yalnız saç, cildin en dış katmanına veya tırnak gibi ölmüş vücudun dokusunda yaşamaktadırlar. Mantarların tahriş olan, bozuk, devamlı nemi olan, cilt üzerinde havalanmasının iyi olmayan nemi, rutubeti ve karanlığı olan yerlerde daha fazla gelişim göstermektedirler. Yüzeysel mantar enfeksiyonu arasında boyun ve kafa derisindeki enfeksiyonu olan tinea capitis, temriye de denilen ve yetişkin olan erkeklerin sakallarında görülen tinea barba, kollar, omuz veya yüz gibi vücudun belli yerlerinde görülen tinea corporis, kasık bölgelerine ilerleyen tinea cruris veya koşucu kaşıntı, tinea pedis veya atlet (Sporcu) ayağı, tinea versicolor ve tinea unguium veya tırnak enfeksiyonu görülmektedir.

Mantar Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Hızlı bir şekilde ayağın üst yüzeyine doğru ilerlemeye başlar. Kaşıntı nedeniyle derinin yaralanması ve sıyrıkların açılarak başka mikroplara geçiş yapmaktadır. Bunda kinci bir mikrobik hastalıkta ilave olabilir. Ülkemizde \"Yılancık\" ismi verilen mikroplu hastalığın en fazla görüldüğü yerler, ayaklar ve bacaklardır. Bunun nedeni ise tedavi edilmeyen bir tür mantar hastalığıdır. Bunların dışında olan bazı mantar hastalıklarına karşı değişik alerjik enfeksiyonlar geliştikçe diğer türlerinden sorunlara neden olabiliyor. Şekil bozukluğu, hastalanan tırnaklar kalınlaşır ve ayak tabanındaki derinin kalınlaşması ile pullanma görülmektedir.

Nedenleri
Mantar enfeksiyonu genelde yaz aylarında görülebilen bir enfeksiyon türlerindendir. Mantar enfeksiyonu, sık sık tedavi edilip başarı gösterilirse nüks etmelerini önleyerek ister tedavinin sürecini kısaltılması ile ilgili bazı unsurlara dikkat edileceğinin önemi bulunmaktadır.

Nasıl korunabiliriz

Başkasına ait olan özel eşyalarını kullanmamaktır. Ne olursa, terlik, havlu, çorap, ayakkabı, giysi, diş fırçası ve tırnak makası gibi.

Mantara enfeksiyonuna karşı ilaç kullanımı

Mantar enfeksiyonu kesinlikle ilaç tedavisi gerektirecek bir hastalığıdır. Doğru ilaçların kullanılması ne kadar erken başlandığı takdirde tedavinin yöntemi ile en yüksek başarıya ulaşır. Hastalığınız fazla yayılma olmadan, ilerleme göstermeden tedavi edilmelidir.

İlaçların düzenli şekilde kullanılması

İlaçların tedavi yöntemine yanıt vermesine karşılık İlaçların düzenli bir şekilde kullanılması büyük etkene sahip olmasıdır. İlaçların kullanılacağı saatinde alınılması ve uygulanarak özelliklerine önem vermektir. Şayet ilaçlarda krem, merhem ve sprey formda ilaç olursa, bu gibi ilaçlarda cilt yüzeyine iyice emilerek emim olunmasıdır.

İlaç tedavisinin yarıda bırakılmaması

Mantar enfeksiyonlarının genelde ilaç tedavi yöntemine güzel yanıt vermektedir. İki-üç günlük tedavi sonrasında genelde hastalığın hızlıca iyileştiği görülmektedir. Fakat mantar enfeksiyonunda tamamen temizlenip arındırılması ve tekrarın engellenmesi açısından ilaçların kullanım reçetesine ve süresine göre kullanılmalıdır. Destekleyici koşullar itina ile gösterilmelidir. Tam tersi olursa hastalığın nüksetmesi durumunda hastalık tekrar ilerleme kaydeder.
" } ] }