{ "title": "Makatta Mantar", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/makatta-mantar.jpg", "date": "19.01.2024 11:54:47", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Makatta Mantar, Makat ve çevresi yapısı itibariyle oldukça nemli olan bir bölge olmasına karşılık diğer nemli bölgelere oranla mantar hastalığı bu bölgede makat bölgesinin yapısını korumakla görevli olan salgılar sayesinde çok az rastlanır. Bu salgılar mantar etkenlerinin bu bölgeye yerleşip çoğalmasına engeller. Ancak sık olmasa da bazı kişilerde ortaya çıkan makatta mantar sorunu direkt olarak hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler ve bedensel sorunların yanında psikolojik olarak da kişiye büyük sıkıntılar yaşatır. Birçok hastalıkta olduğu gibi makatta mantar hastalığında da erken teşhis oldukça önemlidir Çünkü mantar makat bölgesinde yayılmaya devam ettiği sürece tedavi daha da zorlaşır ve iyileşme süresi uzar. Bu sebeple makat bölgesinde en ufak bir belirti görüldüğünü zaman vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Makatta mantar belirtileri, makat mantarının en büyük belirtisi kaşıntıdır. Makatta oluşan kaşıntı insanın her yerde olur olmaz karşısına çıkar ve zor duruma düşmesine sebep olur. Buna bağlı olarak kaşıntıdan dolayı oluşan tahrişten kaynaklanan kanamalar görülebilir. Bu belirtilerin yanı sıra makat etrafında kalınlaşma ve sertleşme, dış basuru andıran meme görünümü, iç çamaşırı kirletecek kadar akıntıya benzeyen cilt salgısı, pis koku tahrişten kaynaklanan hafif derecede ağrı, acı ve yanma, makat çevresinde ufak çatlaklar ve kızarıklık gibi belirtiler makatta mantar belirtileri arasında sayılabilir.

Makatta mantar tedavisi, seyrek de olsa bazı kişiler de görülebilen bu sağlık problemi doktorun reçete edeceği mantar kremleri ile tedavi edilebilir. Kullanılan bu kremlerden sonra hastanın şikâyetleri tamamen düzelebilir. Tedavinin hastalığın yeniden tekrar etmesini engellemek amacıyla 6-8 hafta daha uzatılması gerekir. Çünkü mantar makat bölgesindeki cilt altına yerleşmiş olabilir ve tedavinin tam olarak uygulanmaması mantarın yeniden ortaya çıkmasına sebep olabilir. Mantar tedavisine başlandıktan sonra kaşıntı etkisinin geçmesi için 15 gün gibi bir zaman dilimi gereklidir. Bu zaman içerisinde mantardan kaynaklanan kaşıntıyı gidermek için mantar kremlerinin yanı sıra iki üç gün boyunca kaşıntıyı azaltmak için tedaviler yapılabilir. Makatta kaşıntının tedavi etmek için doktorunuz aynı zamanda bazı kaşıntı ilaçları da reçete edebilir. Bu ilaçlar kaşınma hissini kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren büyük bir oranda azaltır ve hastanın rahatlamasını sağlar. İlaç ve krem tedavilerinin yanı sıra makat bölgesinde cildin temiz ve kuru tutulması ve dışkılama sonrasında makat bölgesinin ılık su ile temizlenmesi gibi önlemler alındığı takdirde hastanın şikâyetleri daha da azalır.
" } ] }