{ "title": "Göz Mantarı", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/goz-mantari.jpg", "date": "20.01.2024 03:05:07", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Göz mantarı, genel itibariyle alerjiler nedeni ile ortaya çıkar. Göze temas eden yabancı bir cisme (Alerjen) bağışılık sistemi tepki verdiği anda histamin hormonu salgılanır. Bu da gözde kaşınmalara neden olur. Göz mantarı ile hepimiz zaman zaman karşılaşırız. Toz gibi küçük maddeler nedeniyle gözlerimizde birkaç dakika süren kaşınma hisleri ortaya çıkarabilir. Ancak, bazı sağlık problemleri saatler, günler, hatta ayları bulan kaşıntıya neden olabilir. Bunlar çoğu zamanda tıbbi bakıma ihtiyaç duyulan durumlardır.

Göz Mantarı Neden Olur?

Mevsimsel Alerjiler; Yılın belli dönemlerinde ortaya çıkan mevsimsel alerjiler göz mantarına neden olabilir. Bahar nezlesi mevsimsel alerjilerin klasik bir durumudur. Vücut havadaki polene tepki verdiği zaman ortaya çıkar. Farklı polenler insanları da farklı etkilediği için, sizin gözleriniz kaşınır iken, göz alerjisi problemi olan bir kişide bu sorundan aynı anda etkilenmeyebilir.

Sürekli Alerjiler; bu alerjiler tüm yıl boyunca devam edebilir. Kapalı ortam alerjisi olarak da adlandırılır. Çünkü ev tozu belirtilerin temel sebebidir. Ev tozu mantar sporlarını, hayvan kepeğini ve küfü de tuttuğu için ve bu maddeler bağışıklık sisteminizin tepki vermesine sebep olduğu için alerjiye vesile olur. Ayrıca spesifik bazı tetikleyicilerinde göz mantarına neden olduğunu fark edebilirsiniz.

Yabancı Maddeler, Bir kirpik veya bir parça kir gözde kaşınmaya neden olabilir. Göze giren yabancı maddeye karşı vücut hemen enflamatuvar bir reaksiyon gösterir, bu da gözde sulanma ve göz mantarı olarak kendini gösterir.

Gözde Kuruluk; Gözü nemlendirmek, korumak ve yağlandırmak için yeterli miktarda göz yaşı üretimi olmadığında göz kuruluğu adı verilen durum meydana gelir. Bunun sonucu gözde iltihap ve mantar ortaya çıkar.

Korneanın Çizilmesi; Gözün ön yüzeyinde bulunan korneanın çizilmesi ile göz hasar alabilir. Bu problem bir maddenin göze sert bir temas ya da bir göz enfeksiyonu sebebi ile ortaya çıkabilir. Bu çizik yüzünden her göz kırpışınızda rahatsızlık verir ve gözde iltihap ve mantara neden olur.

Göz Enfeksiyonu; Bakteri, Virüs ve mantarlar gibi bazı organizmalar gözde enfeksiyona sebep olarak, göz mantarı yaratabilir. Bu enfeksiyonlar gözün beyaz kısmındaki (Konjonktiva) ya da ön kısmındaki (Kornea) dokuları etkileyebilir. Enfeksiyonların göz kapaklarını da etkileyebilme ihtimalı vardır. Bu durumda da blefarit (Göz kapağı yangısı) rahatsızlığı ortaya çıkar. Göz enfeksiyonları kontakt lens kullanan kişilerde daha yaygındır.

Kontakt Lensler; bu lensler göz yüzeyi üzerinde kuruluğa neden olacağı için, mantar yaratabilir.

Göz Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz Mantarı için Antihistamin İlaçlar

Göz mantarının nedeni alerji ise doktorunuz antihistamin bir ecza yazacaktır. Bu ağız yolu ile alınan bir hap veya göz damlası şeklinde olabilir. Antihistaminler kaşıntıya neden olan histamin hormonu salgılanması işlemini engelleyerek, problemi azaltacaktır. Doktorunuz etken maddesi dekonjestan olan başka bir ilaç da önerebilir. Bu ilaçlar göz kaşıntısı ile göz yanmasını, göz kızarıklığını ve tahrişi de tedavi edeceği bilinmelidir.

Alerjenlerden Uzak Durmalısınız

Sabah 10 civarında ve akşamın ilk saatlerinde dışarı alanlarda polen miktarı en yüksek seviyede bulunacağından dolayı bu zamanlarda evde kalmaya özen gösterin. Pencereleri kapatın ve var ise klimaları kullanmaya çalışın. Eğer dışarı çıkmak zorunda iseniz geniş güneş gözlükleri takmanız tavsiye edilmektedir.

Küf Oluşumuna Engel Olun

Özellikle evin içinde küf oluşumunu engellemek amacıyla nem oranının yüksek olmamasına sağlayın. Bunun için anti nemlendirici kullanmakta fayda vardır.

Gözünüzü Sakın Ovalamayın

Göz mantarı gözünüzü ovalamak ile göz rahatsızlığı daha da azacağı değerlendirilmektedir. Çünkü göze baskı uygulamak histamin hormonunun üretimini artırmak ve kaşıntıları artıracağı anlamı taşır. Bu yüzden gözünüzü ovalamak özellikle kaçınmaya çalışın.

Soğuk Uygulama Yapın

Sıcak ya da ılık kompres uygulamak yerine soğuk kompresler uygulanmalıdır. Çünkü ısının varlığı histamin salgılanmasını artıracak ve gözler kaşınmaya devam edecektir. Soğuk kompres yapılması halinde ise göz mantarına iyi gelecektir. Soğuk su ile biraz ıslattığınız bir havluyu gözün üzerinde tutabilirsiniz.

Gözyaşı Damlası

Göz mantarı ile göz yanması hissediyor iseniz, göz kuruluğu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bundan dolayı göz damlası kullanabilirsiniz. Problem kaybolana kadar, bilgisayar ekranı gibi parlak ışıklara uzun bir süre bakmaktan kaçınmaya çalışmalısınız.

Doktora Gidin

Göz mantarına ışığa karşı hassasiyet, göz ağrısı veya görüş kaybı eşlik ediyor ise vakit kaybetmeden doktora başvurun. Çünkü bu belirtiler ile olduğunda göz mantarı daha ciddi bir göz problemine işaret yol açıyor denebilir.

Sonuç

Göz mantarı çoğu durumda alerjiler sebebi ile ortaya çıkmasına karşın, bunun altında yatan başka bir sorunun habercisi de olabilir. Bu yüzden işi şansa bırakmamak gerekir. Uzun bir süreli göz mantarlarında bir göz doktorundan kesinlikle yardım istemeyi ihmal etmeyin." } ] }