{ "title": "Dirsekte Mantar", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/dirsekte-mantar-5155.png", "date": "19.01.2024 03:05:10", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Dirsekte Mantar, Mantarlar deride oluşan ve ancak mikroskop ile görülebilecek küçüklükte olan organizmalardır. Bu organizmalar her yer olabilir. Özellikle ayakkabı ve terliklerde ve genel kullanıma açık olan yerlerde bulunur. Mantar çok hızlı üreyebilen bir organizmadır. Bulaşıcıdır. Mantar hastalığına yakalanmamak için günlük yaşamda hijyene çok dikkat etmek gerekir. Genellikle kalabalık ortamlarda üremesi daha kolaydır. O nedenle ortak kullanım alanlarında kişisel eşyalar iyi muhafaza edilmelidir. Vücudun herhangi bir bölgesinde yer alan mantar bulaşıcı olduğu için vücudun diğer bölgelerine da kolaylıkla yayılabilir. Mantarların üremek için sıcağa ve neme ihtiyacı vardır. O nedenle duşlardan mantar kapılma olasılığı diğer alanlardan daha çoktur. Duşların yanı sıra havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, spor salonları, güzellik salonları, yatılı okullar ve camiler gibi ortak kullanım alanları mantarların üremesi için oldukça elverişli yerlerdir. Mantar özellikle kıvrımlı deri bölgelerine yerleşir. Bu bölgelerin başında dirsek gelir. Daha sonra diz, boyun bölgeleri, ayak ve eller sıralanabilir.

Dirsekte Mantar Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dirsekte mantar sıklıkla egzama hastalığı ile karıştırılır. Egzama hastalığı çeşitli genetik ve çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkan iltihaplı ve alerjik bir deri hastalığıdır. Egzama hastalığında sulu yaralar görülebilir. Fakat mantarda bu tür belirtiler bulunmaz. Mantar belirtileri dirsekte genellikle küçük ve yuvarlak şeklinde yaralar halinde görülür. Genellikle kırmızı renkli ve pul puldur. Lekeler giderek büyüyerek oval bir leke şekline döner. Daha sonra lekenin ortası etrafında küçük şekilli bir yara bırakarak iyileşir. Mantarın olduğu yerler kaşıntı hissi vermesi nedeniyle genellikle tahriş olur. Kaşıntı hissi ilerleyen zamanlarda rahatsız edici bir hal alarak kişinin gün içi dinlenmesine bile engel olabilir. Aşırı sıcak veya soğuk ortamlar cildi kuruttuğu için dirsekteki mantarın daha çok acı vermesine neden olur. Derinin dış etkenler harici fazla kurumaması için duş alırken sıcak su yerine ılık su kullanılmalıdır.

Gün içi dirsekler kuruduğu zaman nemlendirici kullanılabilir. Enfekte olmuş bölgeye merhem sürerken hijyen kurallarına oldukça önem verilmelidir. Mantarın farklı bir bölgeye sıçramaması için genellikle eldiven kullanılarak merhem sürülmelidir. Mantarın olduğu bölge her zamankinden çok daha hassastır. Örneğin dirseklerin masaya konması gibi basit bir hareket mantarın kişiye acı vermesi için yeterlidir. Farklı bir bölgedeki mantarın teması o bölgede yeni bir mantar oluşumu için yeterlidir. Ayrıca enfekte olmuş bir kişi yakın temas yoluyla mantarı temas yoluyla başka birine geçirebilir. Mantar hastalığı üzerinde çok fazla kıl olmayan cilt derisinde daha sık görülür. Özellikle askerlerde, sporcularda, gençlerde, çocuklarda ve genel olarak fazla terleyen kişilerde mantar enfeksiyonları çok daha belirgindir. Yaz aylarında derinin uzun süre oluşan terden arındırılmaması da dirsekte mantar oluşması için bir nedendir. Mantar hastalığı tedavi edilmezse aylar veya uzunca süreler devam edebilir. Dirsekte mantar sıklıkla mantar üzerine sürülen kremler, losyonlar, spreyler ile tedavi edilir. Antibiyotik gibi ağızdan ilaçlarda alınabilir. Fakat mantar üzerine sürülen merhemler mantar tedavisinde daha güçlü etkilere sahiptir. Ayrıca bitkisel tedavi yöntemleri ile de tedavi edilebilir. Mantara en iyi gelen bitkisel çözüm sarımsaktır. Mantarların çoğalmasını engeller ve kaşıntıyı hafifletir. Birkaç diş sarımsağın ezilerek mantarlı bölge üzerinde gezdirilmesi yeterlidir. Zerdeçal da mantar tedavisinde oldukça etkilidir. Mantarların küçülmesinde kullanılır. Toz zerdeçal birkaç damla su ile iyice karıştırılarak kalın bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur mantarların üzerine konur ve kuruması için beklenir. Yaklaşık 15 dakika sonra ılık su ile durulanır.

" } ] }