{ "title": "Dilde Mantar", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/dilde-mantar.gif", "date": "21.01.2024 05:34:51", "author": "Aytün", "article": [ { "article": "Dilde mantar, halk arasında pamukçuk adı verilen bir enfeksiyon çeşididir. Görülme sıklığı bakımından çocuklarda oldukça fazla görülmektedir. Ağızdaki mukoza içinde belirli bir denge söz konusudur. Eğer belirtilen mukoza dengesi bakteri ya da virüslerin etkisiyle bozulursa dilde mantar denilen yapıların oluşumu gözlenir.

Dilde mantar neden olur?

Dilde mantar oluşumu küf mantarına bağlı olarak meydana gelen bir enfeksiyondur. Ağız içinde oluşan bu mantar ağız içi mukozasında meydana gelmektedir ve dilin üzerinde beyaz renkli bir tabaka oluşumu şeklinde gözlenebilmektedir. Ağızda bu türden mantar oluşmuş ise kişide yutkunma zorluğu ve ağız içinde yanma şeklinde şikâyetlere neden olmaktadır. Dilde mantar oluşmasının asıl nedeni immün adı verilen bağışıklık sisteminin direnç kaybına uğramasıdır. Direnç kaybı candida adı verilen mantar enfeksiyonunun oluşmasına neden olmaktadır. Ağız içi enfeksiyonlar bebeklerde daha fazla görülmektedir. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemleri yeteri kadar gelişip direnç kazanamamıştır bu neden ile bu tür dilde mantar enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Alınan bazı antibiyotik ilaçlar da bu enfeksiyona yol açabilmektedirler çünkü antibiyotikler ağız içi mukozasının florasını bozarlar ve sonuçta dilde mantar oluşumuna yol açan bakterilerin çoğalması mümkün olmaktadır. Ağız içerinde oluşan mantarlar kısa sürede sindirim sisteminin diğer kısımlarına yayılma özelliği gösterebilmektedir. Özellikle bağırsaklar yönünde bir yayılma göstermektedir.

Dilde mantar oluşumunun belirtileri nelerdir?

Ağız içi kimyasal dengesinin bozulmasına yol açan nedenler dilde mantar oluşumuna neden olurlar. Dil üzerinde beyaz lekeler şeklinde göze çarpan bu mantar türü zamanla ağız içi bölgesinin her yanına dağılma gösterebilir. Herhangi bir şey yiyip içmeye çalışılması durumunda mantarların olduğu bölgede yanma şeklinde bir ağrı hissedilir. Bazı durumlarda ağrı o kadar rahatsız edici olur ki kişi su bile içmekte zorlanır. Dilde mantarın oluşması ve tedavisine dair mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Her dilde mantar oluşumu kendiliğinden geçmeyebilir.

Dilde mantar oluşumuna karşı tedavi yöntemleri nelerdir?

Ağız içindeki floranın bozulması ile oluşan dilde mantarın temel besinleri şekerli gıdalardır. O zaman kişinin şekerli yiyecekler ve bolca şeker içeren cola, şerbet ve fanta türü içecekleri içmemesi gerekir. Peynir, pirinç, karpuz, kavun ve bal gibi yiyecekler de tüketilmemeleri gereken besinler arasında yer alır. Bebeklerde dilde mantar oluşumunun daha sık gözlendiğini belirtmiştik bu nedenle bebeklerin kullandığı şişeler, biberon ve emzikler sıklıkla temizlenmelidir. Dilde mantar oluşmaması amacıyla temizlik için en iyi yöntem kaynatmadır. Kaynatma ile dilde mantara neden olan etkenler etkisiz duruma getirilmeleri mümkün olmaktadır. Mirra tentürü denilen ilacın kullanılması dilde mantar oluşumuna neden olan mantarların enfeksiyonlarını gidermede yardımcı olur. Bağırsaklardaki mantarların da etkisiz hale gelmesi ağız içindeki mantarlardan kesin olarak kurtulmanın yoludur. Bu nedenle bağırsak florasındaki mantarlara karşı mantar çayı ve gökçek tonik denilen ilaçlar kullanılır. Dilde mantar oluşumu göz önüne alındığı zaman sıklıkla görülen çeşidi ağrıya yol açtığı için konuşma zorluğuna neden olan aftöz stomatit ve herpes isimleri verilen, bazı durumlarda tek bir mantar bazen de 2 tane veya 3 tane olarak oluşabilen kabarcıklardır. Dilde mantarın bu çeşidi için kesin bir tedavi yoktur sadece B vitamini ve C vitamini verilmektedir.
" } ] }