{ "title": "Dil Mantarı", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/dil-mantari.jpg", "date": "19.01.2024 11:54:37", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Dil mantarı, toplumda pamukçuk olarak bilinen ve dili tamamen kaplayan bir enfeksiyon türüdür. Çocuklarda büyüklere nazaran daha sık rastlanır. Ağız içi mukozası belli bir dengededir. Şayet ağız içi mukozasında bir denge bozukluğu meydana gelirde bakteri ve virüsler dil mantarına sebep olur.

Dil mantarı neden olur?

Dil mantarı küf mantarı olarak bilinen bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelir. Ağıda oluşan bu mantar ağız içi mukozasının dengesini bozar ve dil üzerinde pamuğu andıran beyazlıklar oluşur. Bu beyazlıklar dili tamamen kaplar. Dil mantarı yutkunma bozukluğu, ağız içinde yanma gibi semptomlara neden olur. Dil mantarı esas olarak immum olarak bilinen bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle meydana gelir. Bağışıklık sisteminde yaşanan zayıflık candida mantar enfeksiyonu nedeniyle meydana gelir. Ağız içinde meydana gelen enfeksiyonların görülme oranı bebeklerde daha fazladır. Bebeklerin bağışıklık sistemi daha dirençsiz olduğu için dil mantarına daha sık rastlanır. Kullanılan bazı enfeksiyon içerikli ilaçlar da dilde mantar gelişimini tetikleyebilir. Antibiyotik ilaçlar ağız içi mukozasının dengesini bozar ve sonuç olarak dilde mantar meydana gelir. Dilde mantara yol açan bakteriler artar. Ağı içi yani dilde oluşan mantar kısa bir süre içinde sindirim sistemine de yayılım gösterebilir. Daha çok bağırsaklar bu mantardan etkilenir.

Dil mantarı belirtileri nelerdir?

Dil mantarı dil üzerinde beyaz lekeler ile kendini belli eder. Zamanla dil haricinde ağız içini kaplayabilir. Kişi bir şey yiyip içerken güçlük çeker. Yemek yeme sırasında ağrı hissi oluşabilir. Bazı vakalarda oluşan ağrı çok şiddetli boyutlara ulaşabilir. Dil mantarı tedavisinde mutlaka bir doktora başvurulmalı ve gerekli tedavinin doktor kontrolü ile yapılması gerekir. Aksi halde dil mantarı kendi kendini geçebilecek bir hastalık değildir.

Dil mantarı tedavisi nasıl yapılır?

Ağız içi florasında yaşanan bir denge bozukluğu nedeniyle oluşan dil mantarını şekerli gıdaların tüketimi tetikleyebilir. Kişi bol şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır. Pirinç, karpuz, bal, kavun gibi yiyecekler beslenme listesinden bir süreliğine çıkarılmalıdır. Bebeklerde daha fazla rastlanan dil mantarı tedavisi için bebeğin kullandığı emzik, biberon hijyenik kurallara uygun bir şekilde temizlenmelidir. Bu ürünlerin temizliği mutlaka kaynatma işlemi ile olmalıdır. Kaynatma işlemi dil mantarı tedavisi için oldukça önemlidir. Mirra tentürü dil mantarında kullanılacak en etkili ilaçlardan biridir. Mantara yol açan enfeksiyonu gidermek için kullanılır. Bağırsaklarda meydana gelen mantarlardan kurtulmak için de ilk olarak ağız içinde oluşan mantarlardan kurtulmak gerekir. Bağırsak florasındaki mantarlar için mantar çayı, gökçek adlı tonik kullanılır. Dilde mantar genellikle şiddetli ağrıya yol açar. Bu ağrı konuşma zorluğu gibi semptomlara yol açar. Bu gibi durumlarda tek bir tane değil birden fazla kabarcık mevcut olur. Bu dil mantarı türünde kesin bir tedavi yoktur. C ve B vitamini takviyeleri mantar türü üzerinde etkili olur.
" } ] }