{ "title": "Deri Mantarı", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/deri-mantari.jpg", "date": "19.01.2024 11:17:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Deri mantarı, deri mantarı farklı şekillerde oluşum gösterebilen bir cilt hastalığıdır. Bazı durumlarda belli olmayacak boyutlarda olurken bazı durumlarda deride kızarıklık, kabuklaşma, kaşıntı ya da sertleşme gibi şikâyetlere yol açabilir.

Deri mantarı türleri

Anüler deri mantarı: Anüler deri mantarı deride meydana gelen ve en sık rastlanılan mantar türüdür. Halka şeklinde oluşur. Orta kısımdan başlayarak farklı alanlara doğru yayılım gösterir. Kabarık ve kırmızı şekilde görülür.

Keriyon deri mantarı: Mantar türü iyileşirken su toplar. Bu şekilde kendini belli eden bir mantardır. Genelde hayvancılık ile uğraşan kişilerde görülür.

Tinea versicolor deri mantarı: Genellikle fazla terleyen kişilerde meydana gelen bir mantar türüdür. Kol, bacak ve belde kırmızı kabarıklıklar görülür.

Deri mantarı için risk altındaki kişiler
Deri mantarında tanı nasıl yapılır?

Ciltte değişik yapıda ortaya çıkan lezyonlardan örnek alınarak laboratuvar ortamında incelenir. Lezyonlara özel bir sıvı damlatılır. Bu sıvı sayesinde deride karatinlerin erimesi sağlanır. Deride alınan örnek mikroskop yardımı ile alınır. Laboratuvar incelemesinden sonra tanı kolaylıkla konulabilir. Beraberinde mantar kültürü yapılarak mantarın türü tespit edilir. Ayrıca deride meydana gelen mantar türleri doktor muayenesi ile de kolaylıkla tanınabilir.

Deri mantarı tedavisi nasıl yapılır?

Deri mantarı günümüzde oldukça basit ve çabuk bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Antifungal grubu ilaçlar ve kremler mantar tedavisinde oldukça etkilidir. Bu tür ilaç ve kremler mantara neden olan enfeksiyonu yok eder. Mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar mantarın türü, oluştuğu bölgeye göre farklılık gösterebilir. Aynı şekilde tedavinin süresi de mantar türüne göre değişiklik gösterir. Mantar hastalıkları bulaşıcı etki yaratan hastalıklar arasında olduğu için mutlaka Uzman bir doktor gözetiminde tedavisi yapılmalıdır. Bazı vakalarda deri mantarı tedavi edilmesine rağmen devamlı nüksedebilir. Bu vakalarda hem ilaç hem de krem tedavisi eş zamanlı uygulanır.

Not: Mantar tedavisinde kullanılan ilaç ve tabletler mutlaka doktor reçetesi ile kullanılmalıdır. Tavsiye üzerine kulaktan duyma bilgiler ile kullanılmamalıdır. Bu durumlarda aksi şekilde mantar hastalığı iyice tetiklenerek alerjik reaksiyon ve daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
" } ] }