{ "title": "Candida Nedir", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/Candida-Nedir-49.jpg", "date": "20.01.2024 09:02:33", "author": "Derya peltek", "article": [ { "article": "
Candida Nedir; Candida, vücutta çoğalan bir mantarın adıdır. Orijinal ismi“Candidiasis” olup ona çok benzeyen küfler gibi çevremizde çokça rastlanılır. Bu türe dahil olan“Candida Albicans” vücutta mukoza zarı bulunan her organda bulunur. Örneğin; bağırsaklar, kulaklar, mesane, gözler, mide, ciğerler, vajina gibi organlarda. Vücudumuza bulunan milyarlarca organizma gibi bize faydası vardır. Görevi zararlı bakterileri bulup yok etmek olan Candida'nın biz hayatta iken asla çoğalmaması ve kontrolden çıkmaması lazımdır. Çoğalma işini, biz öldükten sonra gerçekleştirip vücudun parçalanıp yok olmasını sağlamak görevi için yapması gerekir.

Candida; maya formunda bir mantar çeşidi olup, vücutta kontrolsüz bir şekilde fazla çoğalır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Küçük bir mevcut olan yüzdesi, vücudun sağlığının zayıf olduğu bir dönemde, büyüme ortamı bulur ve sistemde etkin hale gelir. Aslında gerekli yerlerde az miktarda bulunması faydalı olduğu halde, bulunmaması gereken yerde bulunan ve olması gerekenden fazla kontrolsüz bir şekilde çoğalan mikroorganizmalar sağlığımıza zarar vermeye başlar. Sağlıklı olan bağışıklık sisteminde olması gereken, doğru organizmalar doğru sayılarda vücutta doğru yerlerde bulunmasıdır. Sağlıklı diyet yapılması, sağlıklı besinler, detoks ve sağlıklı bağırsak florasının oluşturulması ömür boyu Candida kontrolünü sağlar ve bağışıklık sisteminin bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Candida bir kere sisteme bulaştıktan sonra ondan kurtulmak aynı derecede zor olmaktadır. Ne yazık ki antibiyotik çeşitleri, aşırı şeker tüketimi ve diğer yapılan yanlış diyetler mayanın gelişimi için uygun bir ortam oluşturmaktadır.

Faydalı bakteriler bağışıklık sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. Kötü beslenme ve antibiyotikler sebebiyle bir kere dengesi bozulduğu zaman, Candida kontrolden çıkarak ciddi bir soruna dönüşür. Tedaviye dirençli birçok ağır hastalığın temelinde kandida yer almaktadır. Hafif rahatsızlıklar fark edilip erken tedavi edilirse, kişi gelecekteki birçok sorundan korunmuş olur. Bu hastalığı teşhis etmek genelde zor olduğundan, çoğu vaka teşhis edilene kadar ciddi bir sorun haline gelmiş olur. Candida'sı olan çoğu kişi yiyeceklere ve kimyasallara karşı hassasiyet geliştirirler. Çocuklarda Kandida semptomları, hiperaktiviteden, öğrenme bozukluklarına, tekrar eden kulak enfeksiyonlarından, bebek bezi kızarıklıklarına ve ishal ya da kabızlığa, iştahsızlığa ve uyku bozukluklarına kadar değişiklik gösterir. Yanlış beslenme, sezaryen doğumlar hem anne hem bebek için bağırsak florasının bozulması hatta candidanın hakimiyeti için en önemli etkenlerdir. Candida mantarlarının besin kaynağı şekerli gıdalardır. Rafine karbon hidratların fazla tüketilmesi candidalar için gerekli zemini hazırlar ve çoğalmaları hızla devam eder. Vücut candida yüzünden dengesini yitirdiğinde, birçok hastalık bunu fırsat bilmeye hazırdır. Aşırı ve gereksiz kullanılan antibiyotikler candida için gerekli ortamı hazırlar. Antibiyotiklere ek olarak Candida'nın artmasına neden olan diğer ilaçlar, bağışıklığı baskılayan belirli ilaç türleridir. Bu grup daha fazla, steroid ya da kortizon ilaçları olarak bilinmektedir, bu güçlü ilaçlar bağışıklık sistemini baskılarlar ve Candida olma olasılığını artırırlar.
" } ] }