{ "title": "Candida Diyeti", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/candida-diyeti.jpg", "date": "22.01.2024 01:09:21", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Candida Diyeti; Vücutta doğal olarak bulunan fakat bağışıklık sisteminin zayıflaması, düzensiz ve sağlıksız beslenme ile hızla çoğalan sindirim sistemi üzerindeki Candida türü mantarı normal seviyeye çekmek için yapılan sağlıklı beslenme kürüdür. Candida tüm canlılarda bulunan zararsız bir maya bakterisidir. Fakat antibiyotik ilaçların daha kullanımının artması, katkı maddesi ile hazırlanan gıdalar, rafine şeker tüketimi, hatalı uygulanan diyetler ve şehir kültürünün etkisiyle son yıllarda tehlikeli boyutlara varabilen sağlık sıkıntılarına neden olmuştur.

Candida Diyeti Ne Zaman Yapılmalı; Candida mantarı genellikle sindirim sistemini hedef alan sinir sistemi ve kaslar üzerine yerleşen bir mantar türü olduğundan çoğalmaya başladığında bazı belirtiler ortaya çıkar. En sık rastlanan belirtileri hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik, gaz, uyku bozukluğu, hafıza zayıflığı, uyuşma, karın ağrısı, sinirlilik hali, depresyon, baş ağrısı, koordinasyon bozukluğu, cilt yüzeyinde döküntü ve bozulmalar, vajinal mantar enfeksiyonları, sürekli idrara çıkmadır. Yine de mantarın varlığından emin olmak için evde küçük bir test yapılabilir. Sabah uyanır uyanmaz temiz bir bardağa oda sıcaklığında içme suyu doldurun. Ağzınızda iyice tükürüğünüzü biriktirin ve suyun üzerine bırakın. Suyu 1 saat boyunca her 15 dakikada bir gözlemleyin. 1 saatin sonunda suyun dibinde bir tortu oluşmuş ve suyun üst kısmında kalan tükürükten ince lifler ip gibi sarkıyorsa sıkıntılarınızın nedeni Candida mantarıdır. Mantarın daha fazla yayılmaması için doktordan yardım istenmeli ve Candida Diyetine başlanmalıdır. Doktorunuz muhtemelen antifungal bir ilaç reçete ederek bu diyeti uygulamanızı önerecektir.

Candida diyeti uygulanıp mantar tedavi edildiğinde aynı zamanda Lupus, Kolit, Crohn hastalığı da geriler. Yapılan araştırmalar mantar tedavi edildiğinde bu hastalıklarda da iyileşme olduğunu göstermiştir.

Candida Diyetinde Ne Yenir; Antibiyotik ve hormon içermeyen etler haftada bir kere tüketilebilir. Organik-soğuk sıkım yağlar, rafine olmayan tam tahıllar, şekersiz maden suları, organik sebzeler, tatlandırılmamış ve işlem görmemiş kuru yemişler, bağırsak florasını düzenleyen kefir, ev yapımı turşu gibi probiyotikler, soğan sarımsak, kekik, rezene gibi antifungal besinler diyetin temel gıdaları arasındadır. Sabahları bir su bardağı içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek içmek de mantarları azaltmaya yardım eder.

Şeker tüketimi diyet sürecinde en aza indirilmeli hatta doğal meyveler yoluyla alınan şeker dışında şeker tüketilmemelidir. Çünkü şeker mantarın çoğalması için gerekli ortamı sağlayan temel besinlerden biridir. Vücudun mineral dengesini bozar ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Doğal yollarla alınan kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ile proteinlerin emilimini engeller. Sağlıklı bir insanın bile günlük şeker tüketimine dikkat etmesi çok önemliyken Candida mantarı hızla çoğalan bireyler şekeri kesinlikle tüketmemelidir.

Candida mantarı karbonhidratlardan beslenen bir mantar olduğu için karbonhidrat tüketimi de Candida diyeti boyunca en aza indirgenmelidir. B, C, D, E vitaminleri yönünden zengin gıdalar almak bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olacak ve diyetin amacına uygun şekilde mantarı azaltacaktır.
" } ] }