{ "title": "Boyun Mantarı", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/boyun-mantari-5151.jpg", "date": "21.01.2024 13:58:08", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Boyun Mantarı; Tinea barbaeya veya diğer adıyla sikozisparaziterya, özellikle yüz ve boyun bölgesinde oluşup, ilk olarak sakal bölgesi ve çevresindeki deride yerleşen, mantar enfeksiyonu çeşididir. Genel olarak, erkeklerde görüldüğü söylenebilir. Mantar enfeksiyonunu genişçe anlatmak gerekirse; Mantarlar, deride ve tırnakların altında çoğalmakta olup, ancak mikroskop ile görülebilecek kadar küçük organizmalar olarak yayılmaktadır. Bu organizmalar bütün çevrede, bilhassa ayakkabı ve terliklerde, el yüz havlularında, bahçede, evde, genel kullanılan açık duşlar, jimnastik salonları, yüzme havuzlarının basamak kısımları, otel ve cami halıları gibi ortamlarda bulunmaktadırlar. Bütün mantar hastalıkları oldukça bulaşıcı olmakla birlikte, kolaylıkla yayılabilmektedir. Ayak ve tırnak mantar hastalıkları tedavi edilmedikleri taktirde, vücudunuzun diğer bölümlerine yayılabilir, yakın çevrenizdeki insanlara bulaşabilir veya vücudunuzda bakterilere bağlı daha ciddi cilt enfeksiyonlara neden olabilir.

Mantarların üremek için sıcak ve nemli bir ortama gereksinimi vardır ve sıcak iklimler onlar için mükemmel yerlerdir. Havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik merkezleri, yatılı okullar ve camiler gibi ortak kullanılan alanlarda ve ortak kullanılan havlu, terlik, ayakkabı gibi eşyalarda mantarların çoğalması ve bulaşması çok daha kolaydır. Ayrıca pişikler, ayakkabı vurması, su, deterjan, sentetik kıyafetler ve çoraplara bağlı oluşan tahrişler de ayaklarda mantar hastalığı gelişmesi için uygun bir ortam hazırlar. Ayak mantar hastalığı tedavi edilmediğinde tırnaklara
hızla bulaşır. Tırnak mantarı genellikle basit bir yaralanma ile ortaya çıkar. Örneğin, el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok dibe kadar kesilmesi, dar ayakkabının tırnağı sıkıştırması gibi. Yaralanan tırnak mantarların yerleşmesi için uygun zemin hazırlanmış olur.

Boyun Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Eğer bir mantar derinize bulaşmışsa, mantar hastalığına yakalanmış olma olasılığı çok yüksektir. Mantarı, birkaç farklı şekilde kendinize bulaştırabilirsiniz. Enfeksiyona bulaşmış olan bir kişi, bu mantarı yakın temas yoluyla başka birine de bulaştırabilir. Mantar tarak, havlu ve yatak gibi kişisel kullanım eşyalarına, temas yoluyla da fazlaca yayılabilir. Ayrıca, enfeksiyona yakalanmış bir hayvana temas edilme sonucu da mantara hastalığına yakalanılmasına neden olabilir. Kediler ve köpekler mantar hastalığına sıklıkla yakalanabilirken, inekler gibi bazı çiftlik hayvanları da bu hastalığa çoğu zaman yakalanmaktadırlar.
Mantar hastalığı, üzerlerinde çok fazla kıl olmayan derilerin düz kısımlarına bulaşmaya meyillidirler. Çocuklarda yetişkinlerden daha fazla görülmektedir. Mantar hastalığı kasıkları da fazlaca etkilemektedir. Kasıklarda meydana gelen mantar hastalığı, özellikle çoğunlukla spor yapan erkeklerde görülmektedir. Mantar hastalığı genelde kırmızı, pul-pul bir nokta olarak kendini göstermektedir. Bu nokta zamanla dışa doğru hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Bu döküntü çoğunlukla kaşıntılı bir şekildedir. Bu döküntünün merkezi iyileşmeye başlayıp gittikçe bir halka şekline gelebilir. Kasıkları etkileyen mantar hastalığının diğerlerine göre biraz farklı belirtileri vardır. Halka şeklinde bir döküntü yerine, baldırların en üstündeki kıvrımlı olan yerinin etrafındaki deride geniş bir bölümün kızarmasına neden olma eğilimindedirBoyunda bulunan mantar, genellikle çok kaşıntılı ve kırmızı noktalar şeklindedr. Sürekli losyonlanarak diğer bölgelere de yayılması engellenmelidir. Losyonlanırken mantarın olduğu bölgeye çıplak elle müdahale edilmemeli, sürekli olarak eldiven kullanılmalıdır.
" } ] }