{ "title": "Bebeklerde Mantar", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/bebeklerde-mantar.jpg", "date": "19.01.2024 11:34:36", "author": "Okhan", "article": [ { "article": "Bebeklerde Mantar, bebekler küçük bir beden yapısına sahiptir. Henüz yetişkin olmadıklarından, vücudu ve beyinleri çok hızlı büyüyen bir aşamadadır. Yenidoğan bir bebekte tahmini 3 kiloda bir büyüklük olur. Yaşamlarının ilk yıllarından ve sonuna kadar olan kilosu burada üç katına çıkar, boyunda ise yarı yarıya artma olur. Bu gelişimde konuşmaya başlaması, isteklerini ve duygusunu size anlatmak için öğrenir, bazen de yürümek için çaba gösterir. Doğumsal olarak başlayan ve genelde yalnızca bez bölgesinde olan bu mantar idrarın ve dışkının örtücü yerlerinde daha çok meydana gelir. Parlak kırmızı renkli kızarıklıklar belirir. Belli süre içinde mantar enfeksiyonuna bağlı bakteriler ile ikincil enfeksiyonu artmaya başlar. En önemli tutulum genelde makatın etrafı ve kaba etlerde görülür. Bazen bu bölgenin etrafında yayılım görülebilir. Pişik oluşan bebeklerin daha sık oranla idrar yolları enfeksiyonu esnasında görülen idrarı pH değişimleri derinin yüzeysel etrafında daha fazla tahriş olması bu pişik vakalarını geliştirir.

Genelde pişik oluşmuş bölgesel yerlerin mantarları, parlak kırmızı zemin kısmında, toplu iğnenin başı kadar, iltihap görüntüsü, olarak kabuksuz bir şekilde yaraları meydana getirir. Tanısı bu yaralardan alınan materyalin mikroskobik incelemesi yapılarak konmaktadır. Normal yapılan doğum sonrasında da bebekte solunum yollarında ve sindirim sistemine ulaşan, genelde yedinci ve onuncu gününde meydana gelen bir ağız içi mantarıdır. Ağız içi beyaz lezyonların karakteriz bir enfeksiyon olmasıdır. Prematüre olmuş doğan bebeklerin daha fazla olduğu görülmektedir. Vücudun direnç yönünde normal seyreden bir bebeğin genel olarak ağız içi lokaliz görülür. Vücudun direnç sorunu yaşayan bebekte bu mantarın kana karışma olasılığı ve ciddi akciğer enfeksiyonu veya diğer enfeksiyonlar ile karşılaşılan risk oranı daha yüksek olabilir.

Bebeklerde Mantar Belirtileri Nelerdir?

Genellikle doğumdan sonra bebeklerde görülür. Fakat ilk bir yıla kadar olan çocukların daha fazla karşı karşıya kaldığı enfeksiyonlarıdır. Bu bulgular ağız içi, dil yüzeyinde, yanak kısımlarında, yumuşak olup, sert damakla beyaz lezyon karakterizelerdir. Başka belirtiler ise; Ağır seyreden ateş, beslenmeyi etki ederek emme zorluğu çekmek, Huzursuzlanma, yoğun ağlamalar, ağız içinin lezyonları diğer bir deride oluşturabilecek hastalıkları düşündüremez. Fakat birbirinin aynısı olan enfeksiyonlar da pişik de görülebilmektedir.

İntertrijinöz tipi; Parmak arası ve altında maserasyon, deskuamasyon, fissür, ödem ve kendine has bir pis kokusu ve kaşıntısı bulunmaktadır.

Vezikülobüllöz tipi; Plantar bölge ve topukta oluşur. Stratum korneum oldukça kalındır. Veziküller papül olarak da görülebilir.

Kuru skuamlı keratozik tipi; İnflamasyonun görülemediği kroniksel bir tipidir. Yaygınlığı, inceliği, gümüşi beyazlı renkli deskuamasyon görülür.

Bebeklerde Mantar Neden Oluşur?

Bebeklerde görülen bu mantarlar, sıkıntı veren bir dönemdir. Genellikle doğumdan sonra belirtileri görülmeye başlar. Dışkıda oluşan bazı maddeler bezin sürekli yenilenmemesi halinde cildin uzun süreli teması nedeniyle görülebilen mantarlar yoğun olarak bez bölgesine ait olur. Ayrıca alerjen sebepleri olan bebekler üzerinde uygulanan ıslak mendil ve bebek yağları dahil bir mantar oluşmasının nedeni olacaktır.

Bebeklerde Mantar Nasıl Tedavi Edilir?

Çok sık antibiyotik alan çocuklarda mantar tedavisi ile çok zor bir hastalığı taşıyan durumdur. Bebek annesine bulaştırması sonucunda tedavisi daha da zorlaşır. Tedavide kullanılan ilaçlar, mantar ilaçları, lokal antiseptiklerdir. Karbonatla uygulanan lezyonları temizleyebilmek ve kazıyabilmek, annede enfeksiyonun olması, tedavide olumsuz yanıt vermektedir. Genellikle bebekler için kullanılan ilaçlar, annede uygulanan göğüs ucuyla beraber uygulanan ilaçlardır. Her ikisi de bu mantarları yok edebilmek için tam netice kazanmadan tedavi bitmemiştir. Bebeğin doğumundan sonra beslenmesine daha geç başlandıysa mantar olasılığı riskini yükseltir. Mantar büyük çocuklarda da karşılaşılan lezyonlardır. Uzun süre geçmeyen ve tedavi olmasına rağmen geçmemişse, altında yatan diğer sebeplerin tetkikleri yapılmalıdır. Bebeklerin bağışıklık sistemi çalışmıyor veya bebeğin bir şeker hastalığı veya başka bir hastalığından dolayı ilaç tedavisi yapılıyorsa, bu mantar lezyonlarının gelişmesini hızlandıracaktır. Bu mantar lezyonu, ciddi akciğer enfeksiyonuna kadar ilerlemesi, buradan kana karıştıktan sonra diğer başka hastalıklar görülebilir.
" } ] }