{ "title": "Bacak Arası Mantar", "image": "https://www.Mantar.gen.tr/images/bacak-arasi-mantari.gif", "date": "19.01.2024 10:35:44", "author": "Akgiray", "article": [ { "article": "
Bacak Arası Mantar, Bakteriler gibi mantarlarda mikroorganizmalardır. Mantarlar özellikle diğer hastalıklarının oluşumuyla ilgili ana neden, her zaman bir başka mantarlı dokudan bulaşmasıdır. Bu doğadan da kaynaklanabilir, başka bir insandan da. Mantar enfeksiyonları, tıpkı küf mantarları gibi, vücut mantarları da nemli, havasız ve temiz olmayan ortamları severler ve bu tür yerlerde gelişip üreyebilirler. Ancak bu üreme, hızlı ve yayılıcıdır. Özellikle pişik ve tahriş olmuş bölgeleri seçerler. Çok azimkardırlar bir başladı mı, hızlı bir şekilde vücuda yayılmak için ellerinden geleni yaparlar. Yaz aylarında mantar hastalığının bulaşması oldukça kolaylaşır. İsminden anlaşılacağı gibi bu hastalık hızla ayağın üst yüzeyine doğru ilerler. Kaşınma yoluyla kasıkta, deri katları arasında, deride yaralar ve sıyrıklar açılması ile diğer mikroplara da sebebiyet oluştururlar. İç kasıklar ve genital bölgede de görülebilir. Etkilenmiş bölge kızarık ya da kahverengi olabilir, deride dökülme, soyulma ve çatlama görülebilir. Bu duruma kinci bir mikrobik hastalıkta eklenebilir. Bu mikrop derinin kat yerinde, genelde her iki tarafta, yaklaşık 1 cm büyüklüğünde bir alan halinde başlar. Ardından benzer başka alanlarda da görülür. Kızarıklık deriden yüksek, kabuk gibi bir tabaka şeklindedir, kenar sınırları belirgin olur, içi su toplayıp sızabilir. Bazen göbek ve (Anal) makatat kenarlarına kadar uzayabilen kaşıntılı bir hal alarak, oldukça rahatsız edici derin mantar hastalığıdır. Ülkemizde \"Yılancık\" adı verilen mikrobik hastalığın en sık ayaklar ve bacaklarda görülme nedeni de tedavi edilmeyen mantar hastalıklarıdır. Bu hastalık her yaşta görülebilir. Bunların da dışında bazen bu mantar hastalıklarına karşı bazı alerjik reaksiyonlar gelişerek başka türden sorunlara yol açabilir.
Tanı; Tanı esas olarak cildin görünümüne göre konur. Bazı mantarlar özel bir mavi ışıkla karanlık odada incelenirse floresan verilir. Kesin tanı, mikroskopla alınan parçaların incelenmesi ile konur. Ciltten alınan kazıntı ayrıca laboratuvara gönderilerek kültürde üremesi değerlendirilmesi yapılır. Tedavide kişisel bakım çok önemlidir. Deri temiz ve kuru tutulmalıdır. Ciddi ve uzun süreli enfeksiyonlarda hekim tarafından sizin için ağızdan kullanılan ya da cilde sürülen ilaçlar önerilecektir. Tedavi edilmediği zaman üzerinde bakterilerin üremesi ile ikincil bakteriyel enfeksiyonlar başlayabilir.

Kaşıntı; Hoş olmayan bir durumdur ve kişiye ızdıraplı bir acı verir. Kronik kaşıntı rahatsızlığı olanlar kaşınmamayı ne kadar isteseler de bunu önleyemezler ve kaşınmak zorunda kalırlar. Genelde deride kaşıntı görülür ve bazen de göz mukozası ve makat ya da cinsel organlarda da kaşıntı olabilir. Kaşıntıya bakteri, virüs ve mantarlar ya da bunların oluşturduğu koloni kompleksi enfeksiyona sebep olur ve bu da kaşıntıya sebep olur. Kontrol edilemeyen kaşıntı nedeniyle derinin mukazası tahribata uğrar. Ağrılar, ağrı kesicilerle önlenebilir, ancak yan tesiri vardır. Tıbbi olarak kaşıntı sebebi açıklanamamakta, ancak ortada bir gerçek vardır. Buna göre bağırsak mantarların salgıladığı toksit maddeler sindirim organlarını ve bağırsakları tahrip eder.

Kaşıntı tedavisi; Kaşıntının asıl sebebi bağırsak mantarları olduğundan, bunun doğal ilaçlarla tedavisi mümkündür. Kaşıntı, alerjen, sedef hastalığı, bahar nezlesi ve nörodermetoza karşı kullanılan kortizonun yan tesiri vardır, bu sebeple mecbur kalınmadıkça kortizonlu ilaçlar kullanılmamalıdır. Kaşıntıya karşı hamamelis ve çörekotupreparatları doğal ve yan tesiri olmayan bir üründür. Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, besleyici maddenin dolaşması buna bağlıdır. Tabii iyi beslenilirse tedavi süreci de kısalır.

Bacak arası mantar tedavisi; Hastalığın tedavisi hızlı sonuç verir ve basittir. Tedavide klotrimazol ya da mikonazol içeren anti-mantar merhemler kullanılır. Butenafin içeren yani yeni ilaçlar da bulunuyor. Bu ilaçlar mantar hücre zarında bulunan ergosterol sentezini engelleyerek mantar hücrelerinin ölümüne neden olur. Şayet deri iritasyonu ve kaşınması rahatsızlık veriyorsa glükokortikoidsteroid içeren merhemler de kullanılabilir. Bu merhemler kaşınmadan meydana gelecek ikincil bakteriyel enfeksiyon riskini de azaltır. Şayet ilerleyen safhalarda ise ve kabuk bağlayıp yara oluşturduysa bir doktora başvurulması önerilir. Tinactiin sprey ya da Travazol merhemde tedavide oldukça etkilidir.
" } ] }